Wilki w Tatrach

piątek, 19 lipiec 2013 11:34

Dawniej w Tatrach częściej dochodziło do spotkań człowieka z wilkiem. Dziś w rejonie tych gór mieszka zaledwie kilka wilczych rodzin. Zaraz po niedźwiedziu, te zwierzęta określa się mianem "drapieżników nr 2".

Wilki w Tatrach

W polskiej części Tatr wilki jako obszar polowań upodobały sobie okolice Doliny Chochołowskiej i Doliny Suchej Wody. Donoszono również o przeciągłym wyciu tych zwierząt w lasach gubałowskich, można je jednak obserwować również w innych rejonach Tatr.

Charakterystyka gatunku

Wilki należą do rzędu zwierząt drapieżnych, z rodziny: psowatych. Długość ich ciała, od nosa do końca ogona, wynosi nawet do 200 cm. Głowa wraz z tułowiem mierzy 100-150 cm. Poszczególne osobniki mogą ważyć do 80 kg, typowa waga wynosi ok. 50 kg. Samce są większe od samic. Cechy, które znacząco odróżniają wilki od psów, to szersza głowa, zaokrąglone i krótsze stojące uszy, szersze łapy i charakterystyczne umaszczenie. Wilki przebywające na wolności żyją od 8 do 16 lat, najczęściej w stadach liczących do 10 sztuk. Zimą żywią się zwierzętami kopytnymi, latem zającami, gryzoniami, a czasem również ptakami. Eliminując z populacji chore i słabe zwierzęta, w ekosystemie pełnią rolę naturalnych selekcjonerów.

Tryb życia wilków jest godny podziwu ze względu na zorganizowanie każde grupy wilczej. Zwierzęta te potrafią posługiwać się symbolami, a w życiu stada posługują się również rytuałami. Komunikują się w grupie za pośrednictwem przybieranej pozy,  a także poprzez odgłosy o zróżnicowanej modulacji, tonie i długości. Potrafią planować i organizować działania zespołowe. W stadzie przewodzi najsilniejsza jednostka (tzw. alfa) lub ich para, reszta podporządkowuje się hierarchii, a całe stado opiekuje się młodymi. Wilki znakują swój teren przy pomocy wydzieliny zapachowej, moczu i odchodów. Tak oznakowany teren omijany jest przez inne watahy, jeżeli nie chcą dopuścić do walki o terytorium. Osobniki, które są zbyt słabe lub zbyt silne, by przyporządkować się do hierarchii, żyją w samotności lub zakładają nową watahę.

Wilki zalicza się do stałych mieszkańców Tatr. Ponieważ drapieżniki te prowadzą terytorialny tryb życia, są zwierzętami polsko-słowackimi, nie przynależą ściśle do danego rejonu. W całych Tatrach liczbę występowania wilków określa się jako 2-3 watahy. Dokładną ilość trudno jest ustalić, ze względu na tryb życia wilków oraz coroczny odstrzał tych chronionych na terenie Polski zwierząt, mający miejsce zimą na Słowacji.

Sytuacja wilków na Słowacji

Od około 2010 roku postępowanie Słowaków jest kwestią sporną, ze względu na różnice w prawie ochrony tych zwierząt w Polsce i u naszych południowych Sąsiadów. Obecnie prowadzone są działania na rzecz transgranicznej ochrony tych drapieżników. Przeciwko protestom ekologów występują gospodarze, hodujący stada owiec. Według nich odstrzały są konieczne, ze względu na ataki wilków na owce, które w ten sposób uczą młode, jak zdobywać pokarm.

Małgorzata Tomik

Fot. www.publicdomainpictures.net

Oceń ten artykuł
4.00
4
Zaloguj się, by skomentować