Orzeł przedni

sobota, 16 luty 2013 09:00

Dawniej uważany za symbol wolności i szlachetności, w przeszłości nazywany „tatrzanem”. Jego efektowny lot można zaobserwować tylko w najwyższych partiach gór, a widok ten należy do prawdziwej rzadkości.

Orły w Tatrach

Teren Tatrzańskiego Parku Narodowego zamieszkuje tylko jedna para tych ptaków.

Orzeł przedni zdecydowanie unika obecności człowieka. Zamieszkuje tylko takie tereny, w które nie ingerowano przez lata. Ptak ten jest największym spośród orłów, tworzy kilka podgatunków. Według danych Komitetu Ochrony Orłów jego liczebność w całej Polsce nie przekracza 60 osobników, w całych Tatrach natomiast żyją tylko 4 pary. Samiec orła przedniego jest nieco mniejszy od samicy, waga tego gatunku waha się od 2,9-4,5 kg, natomiast rozpiętość skrzydeł sięga aż 230 cm. Na tle innych gatunków orła, ten wyróżnia się ogromnym ogonem, długością odpowiadającym rozpiętości skrzydeł. Ubarwienie piór na głowie jest złotawe, natomiast na pozostałej partii ciała dominują barwy brązowe i czarne.

Młode orłów przednich są koloru białego, co zmienia się wraz z wiekiem. Pełną dojrzałość osiągają po 4 latach, dobierając się w stałe pary. Partnera zmieniają jedynie w przypadku śmierci tymczasowego. Dziób dorosłych osobników jest ciemny, z niebieskawą nasadą. Palce zakończone są czarnymi szponami służącymi do zdobywania pożywienia, jakim w warunkach tatrzańskich są głównie ssaki: zające, świstaki, młode kozice, sarny, lisy, a także ptaki odznaczające się wolniejszym lotem. Orzeł nie wybrzydza w kwestii odżywiania się padliną, zarówno gatunków dzikich, jak i hodowlaną. Jego młode wykluwają się raz w roku. Panuje wśród nich tzw. kainizm – silniejsze pisklę wypycha z gniazda to słabsze, w co dorosłe osobniki nie ingerują. Młode poznaje matecznik oraz uczy się polowania aż do później jesieni, po czym opuszcza gniazdo i żyje samotnie do czasu połączenia się w parę.

Dawniej orzeł przedni często padał ofiarą myśliwych, chroniących gospodarstwo przed szkodami. Cenny łup stanowiły również jego długie pióra, w strojach ludowych będące symbolem kawalerstwa i męskiej siły. Obecnie według Polskiej Czerwonej Księgi orzeł przedni jest gatunkiem silnie zagrożonym, wymaga ochrony czynnej, polegającej między innymi na trosce o zapewnienie mu areału nie niepokojonego przez człowieka.

Małgorzata Tomik

fot. Siergiej Jelisejew / flickr.com

 
Oceń ten artykuł
4.00
4
Zaloguj się, by skomentować